fbpx

Polisen misstänks ligga bakom ett nytt romskt register

I dag avslöjade Ekot att polisen kan ha upprättat ett nytt register över romer. Den här gången handlar det om tiggande romer som är tillresta till Sverige. Nu hörs kritiska röster säga att historien upprepar sig.

– Jag blir så otroligt ledsen, därför att man återigen har registrerat människor på etnisk grund och för att det återigen är polismyndigheten som gör det, säger Mia Taikon på den romska tidskriften É Romani Glinda.

 

För två år sedan kom det fram att Skånepolisen fört ett olagligt register över drygt 4000 svenska romer. I dag berättade Dagens Eko att svenska poliser uppmanats att fotografera och förhöra tiggande romer på gatan och att svaren ska ha lagts i ett register. Polisen hävdar att kartläggningen är laglig och syftet främst är att komma åt människohandel.

Men Mia Taikon ser allvarligt på avslöjandet:

– Mig veterligen finns inget register på fattiga människor eller hemlösa människor i Sverige, men nu har vi ju det. Men då gäller det bara romer.

Historien upprepar sig

Kommissionen mot antiziganism är en kommitté tillsatt av regeringen för att motverka diskriminering av romer. Förra året tog de fram regeringens vitbok över myndigheters övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet. I kommissionen tycker man att historien upprepar sig:

– Vi är oerhört bekymrade över det här. Det som gör oss oroade är att det som vi har i uppdrag att motverka och att följa, visar sig nu fortsätter och pågår, säger Heidi Pikkarainen, huvudsekreterare på Kommissionen mot antiziganism.

Sänder signaler

– Man måste tänka på vilka signaler det sänder till den romska gruppen och då tänker jag inte bara på EU-migranter, utan de romer som är en nationell minoritet i Sverige. Som är otroligt känsliga för allt som handlar om registreringar och här kommer det ytterligare en registrering – gjord av polisen, på uppdrag av regeringen, säger Gunno Gunnmo, före detta länspolismästare i Stockholm och nu ledamot i kommissionen.

Brott mot mänskliga rättigheter

Och även om polisen menar att det inte är ett register så tycker Mia Taikon att själva handlingen, att registrera människor av en viss etnicitet, är problematisk.

– Eftersom register är ett så infekterat ord så kan man kalla det vara för vad som helst, man kan kalla det för en rapport, för det låter ju bra. Men det är fortfarandet så att man låter inte människorna ha sina mänskliga rättigheter när man blir ett objekt för en sådan undersökning, säger Mia Taikon på den romska tidskriften É Romani Glinda.