Inbjudan Förintelsens minnesdag 27 januari 2018 minnesstund i S:t Jacobs

Förintelsens minnesdag är en internationell minnesdag för Förintelsens offer. Det var den 27 januari 1945 som fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades av Röda armén. Minnesdagen är till för att vi aldrig ska glömma nazisternas offer och för alla de som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antizigansim.

É Romani Glinda sätter som vanligt fokus på romernas historia, ett av de två folk Nazisterna ville utrota. Romer och judar skulle inte ha någon plats i det stortyska riket. Systematiskt utrotades de bägge grupperna. Över sex miljoner judar mördades och man tror idag att det kan ha varit cirka en och en halv miljon romer som mördades, de flesta i sina byar eller i läger och de begravdes ofta i omärkta massgravar.

Medverkande i programmet: Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domprostförsamling; Alice Bah Kuhnke Kultur- och demokratiminister; Fred Taikon, É Romani Glinda; Johan Rahm, avdelningschef på Forum för levande historia; Rosario Ali Taikon É Romani Glinda; Maria Taikon; É Romani Glinda; Bengt O Björklund, poet och journalist, É Romani Glinda.

Musik med solisterna Witt Michaj, Jakob Silberstein, samt den finskromska kören Dzivibosko drom.

Minneshögtiden avslutas traditionsenligt med kaffe och dopp.

Tid: 27 januari 2017 kl. 18.00

Plats: S:t Jacobs kyrka vid Kungsträdgården i Stockholm.
För mer information gå in på www.facebook.com/romaniglinda  eller 070-712 39 91.

I samarbete och med stöd av Forum för Levande Historia, Stockholms domkyrkoförsamling, Stockholm Läns Landsting.
Vi reserverar oss för ändringar i programmet.